Grups Electrògens funcionant en paral·lel
Moltes vegades de parla de grups funcionant en paral·lel, però quan s’usa aquest tipus d’instal·lació i quins són els seus avantatges.
Connectar generadors en paral·lel implica un repte tècnic per al qual necessitem utilitzar una tecnologia molt concreta, ja que els grups han de treballar sincrònicament, és a dir, cadascun dels grups electrògens ha de donar la tensió alineada amb l’altre o els altres amb els quals estigui treballant.

El sincronisme entre grups electrògens de lloguer s’empra principalment en aquestes situacions:
o Redundar sistemes de subministrament.
o Aconseguir grans potències.
o Reduir la grandària individual del generador.

Paral·lel de grups electrògens per a redundar sistemes de subministrament
És una de les grans utilitats que es dóna a aquesta tecnologia. Sincronitzar generadors es fa en aquesta mena d’instal·lacions per a incrementar la seguretat que es transmet al sistema.
És poques paraules, si tens dos generadors de lloguer subministrant energia, en cas de fallada d’un d’ells, que es pari, sempre tindràs l’altre funcionant sense que la instal·lació tingui cap zero elèctric, evitant d’aquesta manera el tan temut black-out. Màxima seguretat.
És a més molt oportú perquè generes una mini xarxa elèctrica, la qual cosa permet que la instal·lació resultant sigui capaç d’acceptar harmònics i transitoris que un solo generador no faria.
Aquest mètode és molt demandat en aplicacions crítiques com a concerts, retransmissions televisives, fires, congressos, defensa, seguretat i centres de processament de dades. De fet, en algunes instal·lacions molt crítiques s’estan instal·lant fins a tres grups en paral·lel, per si dos d’ells fallen.

Paral·lel de grups electrògens per a aconseguir grans potències
En el cas que es desitgi aconseguir més potència que la que un sol grup (normalment els grups de lloguer transportables solen arribar fins als 1250 kVA) es recorre també a el funcionament en paral·lel de generadors. El que es fa en aquests casos és acoblar diversos grups electrògens de potències entre 1000 i 2000kVA per a aconseguir la potència necessària.
Es poden sincronitzar fins a desenes de motors. Aquestes plantes són molt comunes per a reforçar la xarxa elèctrica en puntes estivals (sobretot en illes), països en desenvolupament o en cas de desastres naturals. Són les denominades Power Plants.
Paral·lel de grups electrògens per a reduir la grandària individual del generador
Hi ha nusos de potència on les diferències entre els preus dels equips són molt grans, així com per a les successives despeses d’operació.
Un exemple, és el cas entre els 700 i els 1000 kVA on es passa d’usar motors vehiculessis (camions o autobusos) a motors d’origen marí. Aquests últims són costosos per ser més robustos i produïts en menors quantitats.

A vegades, DOS GENERADORS DE 500KVA SÓN MÉS ECONÒMICS QUE UN DE 1000 kVA.
Per tant, hi ha casos on dos equips de 500kVA en paral·lel, seran més rendibles que un de 1000kVA. I no sols això, sinó que a més dotes a la instal·lació de seguretat i, en cas de fallada, o quan calgui fer manteniment en els grups electrògens, sempre hi haurà disponible almenys la meitat de la potència.

Una altra de les aplicacions que s’està emprant cada vegada més és connectar tres grups electrògens de lloguer, sent la potència demandada dues d’ells. En cas de fallada sempre es disposarà de la potència necessària i sense pas per zero. Això a més de ser més econòmic, permet reduir molt el consum de gasoil (com més petit és un motor menys consumeix), màximament quan avui dia es poden instal·lar sistemes PMS que permeten l’arrencada i atur automàtic dels grups electrògens en funció de la demanda real d’energia.
També s’utilitzen grups electrògens més petits connectats en paral·lel quan hi ha una gran complexitat logística o d’espai, i se situen millor dos petits generadors amb remolc per exemple, en comptes d’un gran que precisa de camió grua.
En què consisteix el sincronisme entre grups electrògens?
En poques paraules, es tracta d’actuar sobre motors i alternadors de grups electrògens connectats entre si, perquè freqüència i tensió s’igualin i se segueixin en qualsevol condició de variació de càrrega.
En corrent altern, no es pot subministrar energia a una xarxa, sigui pública o feta per generadors, si abans no s’ajusta la font perquè treballi a la mateixa freqüència que la mateixa.

La propietat d’alinear freqüència i voltatge es diu sincronisme o paral·lel. Si una vegada aconseguit el sincronisme i acoblat a la xarxa, la font per alguna raó perdés aquest sincronisme, s’haurà de desconnectar.
Antigament, s’empraven sincronoscopios i relés electromecànics acoblats a dispositius analògics de repartició de càrrega. Avui dia, tot això ho fan les centrals de control, comunicant directament amb els motors per protocols bus i a més monitorant diversos paràmetres elèctrics amb temps de reacció infinitesimals.